Bygdetur og fødselsdag

Bygdetur med politikutteren Sisak IV

Oplevelser, arbejde, fornøjelse og opkast.

 

Så ankom Sisak IV til havnen i Upernavik, Sisak er en af politikutterne som hver sommer sejler med politiet rundt til bygderne.

Og i år skulle Simon af sted på bygdetur til to bygder ved navn Søndre Upernavik og Prøven, hvor han have nogle politimæssige opgaver. Haldora som er kontor dame ved politiet her i Upernavik har nogle administrative opgaver samt skulle tolke for Simon.

Men det var ikke kun Simon der var heldig, nej det var Liva, Niclas, Noah, lille Ingrid og jeg også, for vi blev inviteret med på turen. Niclas, Noah og Liva var helt vilde af begejstring for tænk at få lov at sejle med en politikutter og skulle besøge to bygder. Det var en stor mulighed for at opleve det smukke Grønland fra sø siden og se hvordan små bygder ser ud og hvordan folk lever der. Så ingen tvivl, vi sagde med det samme ja tak.

Så søndag morgen gik vi glade, forventningsfulde og spændte ned mod havnen, hvor Sisk IV lå og ventede på os. Vi kom alle mand ombord, Ingrid, Liva, Noah, Niclas, Simon og jeg. Haldora´s mand Mathias og deres datter Pannanguaq var også med, så ingen tvivl det ville blive en rigtig hyggelig tur i godt selskab.

Så var vi på vej og Sisak sejlede af sted ud af havnen ud på det store hav. Men men så langt så godt….for da vi var et stykke ude begynde det at gynge og for min krop gyngede det rigtig meget. Jeg gik udenfor, for frisk luft vel at mærke. Niclas og Noah gik med ud og kiggede og bedst som vi stod der og betragtede de smukke isbjerge vi sejlede forbi, nåede jeg lige at sige: Nic flyt dig, for der stod han så sød, lige i vindretningen og det er ikke specielt sjovt når jeg skulle …… mig, føj for den. Derefter var det No, men han var hurtigt ovre det, og han var frisk som altid. Det var værre med mig, øv.. nå men jeg fik kæmpet mig ind på båden til de andre og ja, det var hvis ikke kun mig der var dårlig, både Haldora og Mathias var gået i kahytten og havde lagt sig da de også var søsyge. Det overraskede mig meget, for hvis nogen er vant til at sejle er det Haldora og Mathias. Nå, men jeg fik bekræftet at det altså gyngede og jeg tænkte med det samme hvad med mine guldklumper. Noah og Niclas havde det fint og var oppe ved kaptajnen og sejlede Sisak IV.

 

 

Af sted gik det, og jeg ønskede bare de ville sejle rigtig stærkt. Men vi var ikke engang ved den første bygd endnu og vi skulle jo også hjem igen. Nå men jeg fik det lidt bedre da jeg så Liva sidde og kigge ud af vinduet og være godt tilpas. Simon havde det også super og lille Ingrid, ja hun er sej, for hun var bare i gang og underholdte hele skibet. Dejligt at se de alle havde det godt. Jeg fik lagt mig i kahytten i håb om det ville hjælpe lidt, men nej så heldig var jeg ikke.

Lidt efter kom Simon og sagde at vi nu nærmede os Søndre Upernavik, jeg fik kæmpet mig op og fik taget mig af børnene. For at komme ind i bygden skulle vi sejle med gummibåd, så vi blev udstyret med redningsvest alle sammen, og hvor så Ingrid sød ud. Og så var et af sted ind mod land, Simon og Haldora skulle arbejde og vi andre fik muligheden for at gå en tur rundt i bygden, vi så alle de fine små træ huse, skolen, kirken, butikken, forsamlingshuset og befolkningen der boede på øen og så var der alle slædehundene… der var rigtig mange for i Søndre Upernavik bruger de slædehunde i den lange vinter som transportmiddel. Men som børnene og jeg gik rundt blev vi meget chokeret, for vi så så mange hunde der var udhungrede, hold op hvor så de ikke godt ud. Jeg synes det er utroligt at man behandler sine dyr sådan og også når man ved hvor afhængig de er af dem som transportmiddel.

 

 

 

 

Vi fortsatte rundt i bygden, men kunne godt mærke vi var påvirket af de stakkels hunde der bare stod der i lænker og så forfærdelige ud. Men vi fik også set det smukke ved at bo sådan et lille sted, sikke en natur lige udenfor døren dd lever i hver dag. Jeg er så fascineret af disse små samfund de har fået bygget så flot op rundt omkring. Med skole, kirke, butik, forsamlingshus og havn med fangernes joller. Og bedst som vi stod der og kiggede rundt kom der en jolle med en sæl, det var en far der havde fanget den, for da han slæbte den i land kom hans børn og hjalp til og så på parteringen, hvorefter sælen blev smidt op i en trillebøre og så gik faren af sted med trillebør med sæl i, et barn på skulderen og to børn hjalp med at skubbe den tunge trillebøre, en skøn oplevelse om sammenhold, omsorg og overlevelse.

Da vi havde gået rundt i bygden, kom Haldora og Simon. De var nu færdige med deres opgaver og vi sejlede med gummibåden tilbage til Sisak.

Så gik turen videre til den næste bygd, Prøven, og sikke en smuk bygd vi nærmede os… den lå bare der og skinnede selvom det faktisk regnede. Det var simpelthen det rende idyl, en smuk, ren og velholdt bygd, her kunne man se befolkningen passede på deres lille ø, deres huse og dyr.

 

 

 

 

Vi gik ind i den lille kirke og hvor var den smuk, alt der inde osede af den Grønlandske kultur, med perler og sælskind, wow.

Vi skulle efter en dejlig gåtur tilbage med gummibåden til Sisak, men hvor havde det bare været to gode og lærerige oplevelser at besøge de to bygder og så forskellige bygder.

Børnene og jeg havde virkeligt fået nogle gode oplevelser ved at komme med på bygdetur. For inden vi tog af sted vidste vi knapt hvad en bygd var, blot at der boede mennesker. Men nu har vi set to forskellige bygder og deres små Grønlandske samfund.

Så gik turen hjemad mod Upernavik, jeg var simpelthen så stolte af No,NIc, Liva og lille Ingrid for de havde bare været så glade, interesseret og ikke mindst seje… i skulle simpelthen set Ingrid sidde der i gummibåden med kæmpe redningsvest på og bare tage det i stiv arm, bare opleve og være nysgerrigt i nuet.

Turen gik hjemad med en masse nye oplevelser i ”rygsækken” Noah og Niclas ved kaptajnen, og Liva, Ingrid og Simon hyggede med Haldora og Mathias og jeg, ja jeg lå søsyg i sengen i kahytten.

Men alt i alt var det en rigtig dejlig tur med mange oplevelser, arbejde, fornøjelse og opkast.

Tak til Sisak IV og besætningen for en fantastiske bygdetur.

 

INGRID 1 ÅR

 

I morgen skulle vi fejre vores lille Ingrids 1 års fødselsdag, det glæder vi os alle rigtig meget til. Tænk at skulle fejre sin første fødselsdag i Grønland med både danske og Grønlandske flag, sang, gaver og fødselsdagsmik.

Så hele Lørdag gik med at pynte op, pakke gaver ind, skrive og tegne og lave hjemmelavet flag, som vi skulle bruge når Ingrid skulle vækkes med fødselsdagssang på sengen. Flagene brugte Liva, Noah og Niclas meget tid på at lave. Det danske flag på den ene side og det Grønlandske på den anden, og hvor blev de fine og ikke mindst personlige. Derefter blev der pyntet med et grønlandsk flagguirlander og balloner i massevis. Flot, hyggeligt og fødselsdagsagtigt blev det. Så nu var vi klar til søndag morgen.

Så kom dagen hvor det nu var 1 år siden vores elskede lille prinsesse Ingrid kom til verden. Hun beriger hver dag vores ”lille” familie med en masse glæde. Hendes søskende forguder hende og Simon og jeg føler os bare så heldige, tænk at blive beriget med 4 så dejlige guldklumper, intet mere kan man ønske sig i livet!

Ingrid var 6.30 klar til at bliver fejret og det blev hun med sang, smil og flag på sengen. Det var sjovt at se hvordan man bare kunne se på hende at den måde at vågne på bare var anderledes, for hun blev helt stille og bare smilede til os alle. Hvor hun til hverdag ellers plejer at vække os med at Hej Hej Hej efterfulgt af smil og glæde.

Men hun fandt hurtigt velbehag ved situation og nød al opmærksomheden og sad der og klappede mens der blev sunget for hende.

 

Så var vi klar til morgenmad og gaver… og her er det godt man har en sød storesøster Liva til at hjælpe. Så Liva og Ingrid fik pakket de dejlige fødselsdagskort og gaver op vi havde modtaget fra familien i Danmark. Så kom gaverne fra os, Liva havde da der var Upernavik udsalg købt en lille tyl nederdel til Ingrid som hun skulle have. Noah og Niclas havde i butikken købet en kasse duplo Kitty lego klodser og dem bliver der bygget med, smagt på og studeret. Simon og jeg gav vores lille prinsesse en sælskinds nederdel, som er syet her i Upernavik.

Desuden fik vi også et hyggeligt Skypeopkald fra farmor, farfar og oldemor Ingrid som også lige ville ønske vores prinsesse tillykke med sin første fødselsdag.

 

 

Om eftermiddagen holdt vi fødselsdagsmik for gode venner her i Upernavik. Najannguaq, Esra og Rico som vi altid hygger os meget med. Derudover kom den svenske helikopterpilot Mikael også forbi. Haldora og Mathias var på årets formentlig sidste sejltur, men Haldora kom senere med mere strikketøj til dukken ”Haldora” som hun har syet til Liva. Hvor kommer vi til at savne dem alle sammen.. I næste uge er det slut..

En skøn dag hvor vi fik fejret vores lille Ingrid i det Grønlandske.

 

 

 

 

 

BREV TIL JULEMANDEN

Liva har skrevet brev til julemanden som hun har arbejdet meget grundigt på. For på torsdag hvor vi rejser hjem mod Danmark, skal vi overnatte i Ilulissat. Her står julemandens postkasse. Den er flere meter høj og kæmpe stor, men der skal jo også være plads til breve fra børn fra hele verden.

Mens Liva og jeg sad og skrev til julemanden, kiggede hun pludseligt meget alvorligt på mig og sagde: mor, tror du julemanden findes? Jeg svarede med hjertet og sagde, jeg tror i hvert fald han findes.

Liva smilede og sagde så: så ved jeg hvad jeg skal skrive til ham? Hvad spurgte jeg? En Grønlandsk national dragt. Jeg sank lige, for jeg havde jo lige sagt at jeg troede på julemanden fandtes, men en nationaldragt til 10-15.000 kr. var nok mere end ”julemanden” kunne klare. Så jeg fik sagt at man skal skrive 3 ting på ønsksedlen til julemanden, så han havde noget at vælge imellem. Det var Liva godt tilfreds med og fik skrevet to yderligere ting, nemlig en cykel og en hamster.

Så nu er brevet klar til vi kommer til Ilulissat og at Liva får puttede det i postkassen, og så må vi se om der ikke er en pakke fra” julemanden” til jul.

 

 

 

Familien Kloch Skelkjær