første skoledag - første arbejdsdag

Familien Kloch Skelkjær

 

Så kom dagen hvor alle 3 drenge skulle afsted. Niclas og Noah i skole og Simon på politistationen.

Skolen ligger lige ved siden af vores hus og Simon skal gå 5 minutter.

I Noah klasse er der 13 elever - kun 3 piger.. I Niclas klasse er der 17 elever.

Al undervisning foregår på grønlandsk undtaget de 8 timers dansk om ugen.

Både Niclas, Noah og deres klassekammerater havde glædet sig, og vores drenge fik en varm modtagelse...

Her i Upernavik må børnene gå hjem og spise til frokost fra 11.30-12.00, så det benytter Noah og Niclas sig af. Pigerne og jeg har så mad klar til dem og det synes de er lækkert, heller nybagt brød, toast m.m end en rugbrødsmadpakke der har lagt i tasken hele formiddagen.

Da de kom hjem i pausen blev jeg mødt af 2 meget overraskede drenge hvis kropssprog tydeligt viste at - Det var meget anderledes og at de virkelig havde mødt en anden kultur.

"Hvis lærerne i Danmark mener der er uro i klassen, så skulle de prøve en dag i den grønlandske skole." -citat Noah og Niclas

Noah: " Mor de respekterer slet ikke lærerne, de sidder bag gardinet og de bruger mobiltelefonerne i timerne"

Niclas: min lærer siger slet ikke noget til dem?

De fortalte og fortalte den halve time de var hjemme til forkost- tror simplthen aldrig jeg har set Noah se så overasket ud, så tro det eller ej, han er faktisk en af de stille drenge i klassen nu:D.

Efter frokost vendte de tilbage til skolen og havde lige så meget at fortælle da de igen kom hjem kl 13.30.

Simon og jeg synes de begge er rigtig seje og har lyst og mod på at starte i skolen her i Upernavik, og ikke mindst som de nu også selv har oplevet en helt anden kultur! Vi tror de vil møde mange dillemmaer og vi vil i den kommende tid få en masse gode og lærerige snakke om kulturforskelle m.m

Vores tanker med skolen er at få noget med i" rygsækken", erfaringer gode såvel som udfordrende, som de senere i livet ville kunne drage nytte af, og så selve oplevelsen af hvordan en Grønlandsk skole fungerer.

Samt det at møde jævnaldrende, danne relationer og se hvordan det er at være barn og elev i Grønland. Simon og jeg er meget spændte på hvordan det vil komme til at fungere og ja, som mor og jer der kender mig, så ved i jo at jeg nok er den der bekymrer mig mest og Simon møder ofte hvad nu hvis... og hvad nu hvis...

så nu glæder vi os blot til at støtte dem og føgle de næste dage/uger.

Første dag ved politiet i Upernavik.

I Grønland er arbejdstiden 40 uger, så den hedder 8-16 man til fredag.

Stationen er en lille fin bygning som i kan se. Min grønlandske kollega, Esra og jeg sidder på kontor sammen- Det er nok også meget hensigtsmæssigt i forhold til alle de spørgsmål jeg har. Desuden er der ansat en kontorhjælper, Haldora.. fantastisk kvinde.

Ved siden af stationen er detentionen. Detentionsreglerne er de samme som i DK, dog lidt anderledes idet man jo ikke kan sidde og holde øje med en anholdt hele natten. Så skal der laves et sent tilsyn mellem kl 2200-2400 og et tidligt tilsyn mellem kl 0600-0800. i mellemtiden er der radioforbindelse. Man får et mindre honorar for at have en tilbageholdt, men så skal man også bespise ham. Det gælder også med en varetægtsfængslet indtil han kan komme i en anstalt. I detention er der jo så også både bad og tekøkken.

Den første dag overtog jeg en mindre bunke sager. Lidt vold, sædelighed og spiritussager.

Vores sagsbehandlingsprogram er helt anderledes her i Grønland, så det tager lige et par dage at komme efter. Men hold da op it-systemerne kører langsomt.. Det kan sagtens tage 4-5 minutter at åbne et program. Når man skriver i Word kan man godt være 4-5 ord længere fremme end det der kan ses på skærmen. Så tager det jo også lige 10 sekunder at rette en slåfejl. Skifter man skærmbillede fra f.eks. Word til Outlook, så kan det godt tage 15-20 sekunder... Arrrrgh..

Politiet har en Toyata Landcruiser som patruljevogn.. fin fin bil som står mange timer i tomgang når det er rigtig koldt.