Kirke og museeum

Familien Kloch Skelkjær

 

Gudstjeneste og byens museeum

Søndag var dagen hvor vi ville besøge Upernavik kirke.

Vi gik mod kirken, hvor gudstjenesten skulle starte kl 10.

Ingrid, Liva, Noah, Niclas, Simon og jeg var ofte gået forbi kirken, som er en pæn og indbydende trækirke. Men idag skulle vi se den indvendigt og det var jeg personligt meget spændt på, for havde slet ikke en fornemmelse af, hvilket syn vi ville møde?

Men hold da op. Da vi gik trinene op til den åbne kirkedør, blev man mødt af et fantastisk smukt syn af tændte stearinlys overalt i kirken. Vi gik ind og satte os og iagtog kirkens indre, som bare var så pæn og velholdt. Det var en meget ”varm” kirke at komme ind i, bænkene var malet i en smuk blå farve, der lå en lang blå løber hen af hele kirkegulvet, kanten på prædikestolen var beklædt med sælskin og smukke Grønlandske perler, det samme var knæfaldet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg synes det var en meget stærk og smuk oplevelse at træde ind i kirken i Upernavik og dette syn vil stå mig klart længe.

Kl 10 begyndte gudstjenesten, i øjeblikket er der ingen præst her i upernavik, men hver søndag bliver der allevel afholdt gudstjeneste ved at der synges salmer, bedes og der er en kateket, der læser op af biblen og holder prædiken, kort fortalt så minder det meget om en gudstjerneste i Danmark, bortset fra at der ikke er altergang.

Nå, men vi sad der på to bænke Liva, Niclas og Noah var meget tålmodige og sad og sugede til sig af indtrykkene, lysene, udsmykningen og stemnigen i kirken. Vi forstod dog ikke noget af hvad der blev sunget eller læst op? Og dog? Ingrid synes ihvert fald orglet havde en fantastisk klang og sad veltilfreds og sang med, men måske der var noget genkendelig i den høje klang? Den kan jeg jo så tænke over?

Vi genkendte nogle af melodierne og nogen af dem var Grønlandske, godt at have noget kirkelig ekspertise med i farfar, som komme kunne fortælle om dem.

Gudstjernesten sluttede, og jeg synes vi gik fra kirken med en stor, stærk og smuk oplevelse og jeg tænker stadig på den æstetiske udsmykning med det smykke sælskind og de eventyrlige Grønlandske perler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter gudstjenesten gik vi videre til museet, og den gamle kirke, som ligger i Upernaviks gamle bydel og som er blevet bevaret.

Her fik vi en rundvisning af Edvard som arbejder på museet og iøvrigt er Haldoras søn. Museet var fyldt med grønlandske ting, kajaker, sælskindsdragter, sælskind på vægen samt forskellige håndværksredskaber så som f.eks ulu - et redskab man bruger til at garve skind.

Den gamle kirke besøgste vi også, en meget lille kirke som også blev brugt til at afholde sysselmøder. For mig synes jeg det lignede en riddersal.

Det var spændende at se disse gamle seværdigheder og Liva, Noah og Niclas var meget optaget af alle de flotte sælskind der hang udstillet på vægen fra forskellige sæler.

En dejlig dag med hinanden, farmor, farfar og en masse kulturrelle og lærerige oplevelser.