fødselsdagsmik

Familien Kloch Skelkjær

 

10års-fødselsdagsmik

Her til eftermiddag blev der banket på døren, det var Michael, Noahs ven.

Han fylder 10år idag og kom for at invitere os alle på fødselsdags mik.

Simon og jeg kiggede på hinanden og var hurtige om at sige ja tak, det var en enestående mulighed for at se hvordan man fejre fødselsdag her i Upernavik og ikke mindst være med til at fejre Noahs gode ven.

Vi skyndte os at pakke en gave ind og så var vi på vej til fødselsdag. Vi var alle spændte på hvordan man fejrer fødselsdag her, og personligt var jeg lidt spændt på, hvordan kulturen omkring det at komme til kaffemik var. Vi havde hørt meget om at, man kommer og drikker sin kaffe og spiser sin kage hvorefter man siger Takuss(farvel) for at give plads til andre, da der ofte kommer rigtig mange forbi ved disse lejligheder.

Da vi kom op til michael, blev vi modtaget af en meget venlig mand, michaels far. Vi sagde tillykke og gik med ind i stuen/køkken, hvorv vi blev mødt af et stort NARHVALSHOVED der der stod i en stor bajle på gulvet. Jeg måtte lige kigge en ekstra gang, jo jo den var skam rigtig. Ud over denne meget anderledes oplevelse, var der fyldt med små retter, hjemmelavet sushi, mattak, tørret narval, stegt narhval, små hele tørrede fisk, frisk og tørret ørred - og et kæmpe kagebord.

Så var det bare at gå igang med alle herlighederne. Michaels far skar et stort stykke mattak af hovedet i baljen.. Det gik jeg og drengene pænt uden om-den del af Grønland er jo prøvet. Jeg fik prøvet lidt af den tørrede ørred og tørret narhval. Nu er det også prøvet, men det er nok ikke lige mig. Simon gik dog flere gange.

Vi fik hilst på de øvrige gæster, som alle var meget imødekommende, talte godt dansk og viste stor interesse for at tale med os.

Michaels far viste os nogle af de fangster han havde gjort, bla. et kranie fra en hvalros, hold da op den var stor, det kom helt bag på mig , at det er så stort et dyr. Vi får desværre ikke mulighed for at opleve en hvalros, da fangerne har fanget dem de må i år. Men snart kommer hvidhvalerne, det bliver spændende og se om vi er heldige også at få den oplevelse med herfra.?

Vi hyggede os meget til fødselsdagen, fik hørt nogle spændende historier om denne skønne ø, og som i alle jo ved så har jeg jo en mand, der altid er frisk med en sjov kommentar, da det gav lidt ekstra hygge og alle grinede.

Børnene hyggede sig med michael og hans 5 søskende. De voksne var meget optaget af Ingrid som var i sit es og underholdte.

Efter et stykke tid skulle Ingrid ammes, jeg tænkte går jeg ud i gangen eller hvordan gør man her? Jeg fik diskret spurgt michaels mor eller jeg troede det var diskret, men flere af de andre hørte at jeg spurgte om hvordan kulturen er i forhold til at amme, om man bliver i rummet eller om man trækker sig lidt tilbage. Alle var meget enige om at amme i rummet - det gør man ihvertfal i den grønlandske kultur og som en af de øvrige kvinder sagde: ”Kom du bare frem med patterne”... mere afslappet holdning kan man vist ikke have til amning, hvilket I som kender mig, passer mig fint.

Efter halvanden time tænkte vi at nu måtte vi hellere sige pænt tak for denne dejlige oplevelse, for vi er stadig lidt i tvivl om, hvor længe man bliver til kaffemik? Men mon ikke vi finder ud af det, i løbet af de næste måneder.? Vi er ihvertfald allerede inviteret til den næste mik, det er så hyggeligt og det